"Aikido u čovjeku ne budi agresivnost i ne zavarava ga da je dobio izuzetnu snagu i moć, već ga vraća prirodi i njenim zakonima"- Bindokan dojo se trudi povezati efikasnost tradicije sa modernim pristupom metodologije aikida.

Aikido Shihan Fumio Toyoda 6. DAN

Bindokan dojo sljedi aikido tradicija pok.Shihana Fumio Toyoda 6.DAN Aikikai.

Fumio Toyoda rođen je 8. studenoga, 1947. god. u Japanu. Prezime Toyoda spada u veoma stara prezimena, od samih početaka ranih ratova bili su pripadnici Fujiwara klana, koji su kontrolirali Japan u to doba. Kao poražena strana Fujiwara klana, Toyode se sele 100 km sjeverno od Tokija u Tochigi pokrajini. To se dogodilo prije nekoliko stotina godina i danas na starim kućama familije Toyoda mogu se vidjeti heraldički simboli klana Fujiwara. Pobjednik bitke kod Sekigahare, Tokugawa Ieyasu, osnivač Tokugawa sogunata imao je na svojoj strani medju ostalima i porodicu Toyoda, koja se ovaj put našla na pobjedničkoj strani. Tada su Toyode zbog ratnih zasluga dobile veliki dio zemlje, koje im je djelomično oduzela MacArthurova politika nakon 2. svj. rata. Zanimljivo je da je dio te zemlje pripao porodici prominentnog aikido učitelja Koichi Toheija. Toyoda i Tohei porodice su stoljećima susjedi u istome mjestu. Ova bliskost dovodi i do utjecaja na aikido razvoj Toyode Shihana i na njegov osobni životni put. Stariji brat Toshi je vodio sa sobom mladjeg Fumia (10-godisnjaka) na treninge Tohei Senseija u Chyushinkan Dojou u Tochigi prefekturi. Sa 12 godina trenirao je judo kada je dva puta lomio ključnu kost. Sa 17 godina dobiva Shodan rang u aikidou (1.DAN). Testirao ga je takodjer veliki majstor Morihiro Saito Sensei, dok je Tohei Sensei tada podučavao na Hawaima.

Fumio Toyoda

Sa 17 godina nastavlja Zen trening u poznatom Ichikukai Dojou u Tokiju, kojega je osnovao student najpoznatijeg mačevalaca, kaligrafa i Zen majstora Yamaoka Tesshua u Meijieri. Zbog reputacije, strogog i napornog treninga mnogi izbjegavaju ovaj dojo, a odlučuju se samo oni koji žele biti dio tradicionalne poduke. Sa 18 godina upisuje Pravo na Senshu sveučilištu i živi zajedno sa Akira Toheiji Senseijem u stanu blizu Aikikai Hombu Dojoa u Tokiju, trenirajući kod O-Senseija Moriheja Ueshibe i sina Kisshomaru Ueshibe. Istovremeno nastavlja Zen trening u Ichikukai dojou kod Tesso Hino Senseija i Bokugyukutsu Keizan Roshi, Zen učitelja. Nastavlja tri godine trenirati Zen i Aikido, što mu daje preduvjete i snagu da mu aikido bude kako kaže; životni poziv. Nakon toga nastavlja sa aikido treninzima 3 sata dnevno i završava Pravo. Donosi odluku da napusti karijeru prava i odlazi u Aikikai Hombu Dojo kao prvi uchideshi kod sina osnivača Kisshomaru Ueshibe. Sa 22 godine dobija Sandan (3.DAN). U to vrijeme Moriteru Ueshiba sin Kisshomaru Ueshibe i Hayato Osawa sin Kisaburo Osawe počinju sa aikidom. Sa 24 godine postaje Yondan (4. DAN) i podučava na 11 lokacija kao što su: Daio Bunka University, Seikei University i International Christian University. Odlazi u Južnu Koreju te Hawaje, i kao otomo (pratilac i asistent) putuje sa drugim poglavarom Doshu Kisshomaru Ueshibom te ima kontakte sa vodećim majstorima Saito Sensei i Kobayashi Senseijem. Nakon napuštanja Koichi Toheija iz Aikikai organizacije odlazi sa Tohei Senseijem smatrajući ga prvim i glavnim učiteljem, te postaje glavni instruktor u Ki no Kenkyukai organizaciji koju osniva Tohei sensei.

Fumio Toyoda

Toyoda Sensei odlazi u Chicago i kao Godan (5. DAN) podučava aikido u SAD-u. Aikido je tada bio malo razvijen u SAD-u i Toyoda svakog vikenda održava seminare diljem kontinenta, da bi 1984. kao nezavisan Shihan (6. DAN) osnovao svoju AAA (Aikido Asocijacija Amerike) organizaciju sa sjedištem u Chicagu. Kao prvi Shihan koji organizira instruktorski seminar za majstore u USA, razvija čvrstu jezgru metodologije podučavanja koja daje rezultate na polju širenja aikida, gdje trenutno u SAD-u ima 130 dojoa u 30 američkih država, te 40 dojoa uglavnom u Europi, te na drugim područjima. Smatra se da ima najveću organizaciju u SAD-u, kao jedini Shihan u AAA. Za dojoe van SAD-a,osniva AAI organizaciju, te AIF fondaciju kao neprofitnu org. za pomoć i donacije studentima, koji se zele posvetiti aikidu. U svome Tenshinkan dojou, vodi i Japanski kulturni centar (osnovan 1978.), gdje preko svojih učitelja podučava studente tradicionalnim japanskim vještinama (čaj, kaligrafija, ikebana...), u atmosferi kulturne razmjene i razumijevanja.

Shihan ponovo uspostavlja kontakte sa Aikikai fondacijom 1994. godine pomoću i sa preporukom K. Osawa Senseija, te odobrenja od Doshua K. Ueshibe. Preranom smrću 4.7.2001. odlazi u vječnost svima u dragom sjećanju i željom da njegova metodologija nađe mjesto među novim studentima i učiteljima diljem svijeta. U studenome između 3. i 5. 1999. godine kao četvrti Shihan i mentor posjećuje Aikido klub Bonaca i dodjeljuje mu ime EiDoKan dojo.

Copyright (c) 2014 Aikido Društvo Slavonija. All rights reserved. Design by ML

InfoNET hosting